Tisdag 2008-08-26

Känt mig ganska slö de senaste dagarna, och antar att det beror på vädret. Har inte känt någon inspiration överhuvudtaget. Men, idag satte jag mig ner vid pianot för att egentligen öva på ett par låtar till ett bröllop i helgen som jag ska spela på, men kom på att jag glömt papperna på mitt rum.

Istället blev det att fortsätta klinka på den ena låten jag skriver,  och måste säga att jag gick in för det så mycket, och improviserade så mycket att jag glömde skriva ner det. Det var så bra och personligt att jag grät efteråt. Typiskt.
Så det jag gjorde i över en timme var att försöka leta upp det superbra jag hade gjort, och det kändes som om jag kom väldigt nära, inte exakt, men mycket nära.

Låten är faktiskt i princip snart klar. Finslipas måste den absolut, och jag vill ha ett riktigt bra slut på den, pampigt och berörande på något sätt!

Det känns som om det går mycket bra framåt, och jag måste säga att det är förbannat kul! Känner mig så peppad!
Imorgon ska jag faktiskt öva på låtarna till bröllopet, efter det kommer jag antagligen fortsätta med låten jag snart är färdig med.

(Sammanlagd arbetstid: 1 timme) 

Söndag 2008-08-24

Idag var min tanke att jag skulle fortsätta att planka låten "The Echo of Your Whisper".
När jag kom ner till min musiklokal i källaren kom jag på att jag glömde min mp3 med låten där uppe på mitt rum.
Så jag valde att istället fortsätta med låten jag improviserade fram sist.

Hittils är jag mycket nöjd med den, men nu har jag fått fram flera verser, men har fastnat när det kommer till refrängen. Jag får bara inte fram någonting. Mycket möjligt är det för att det är en typiskt tråkig söndag, så jag ska inte ge upp i alla fall.

Jag satt nere vid pianot i källaren en hel del idag, jag verkligen levde mig in i låten jag börjat skriva, det kändes jätteroligt.
Jag fortsatte även med den andra låten jag börjat skriva, och kom en bra bit på den. Har nu fått ihop vers + refräng, ackord, melodi och text. Det är ju en bit på vägen! Jag fattas dock ett intro, känns som om det är det som fattas, men jag ska försöka klura ut någonting. Ska sätta mig ner imorgon och fortsätta med det.

(Sammanlagd arbetstid: 1 timme)

Torsdag 2008-08-21

Idag kändes det jobbigt att sätta sig ner med projektarbetet efter allt. Musikläraren jag berättat om här i loggboken tidigare, han var så rolig. Det är svårt att förklara, för man måste uppleva det, men jag kan på ett sätt säga att han sket faktiskt i vilket ibland. Ifall jag t ex inte vann någon tävling jag sjöng på, utan det var någon annan som inte kanske förtjänade, då sa han på sitt egna speciella sätt: "Skiiiit i det, dem är dumma i huvudet. Du är duktig det vet du, så skiiiit i dem j*vlarna." Han fick mig verkligen att skratta och glömma bort det då, haha!

Så när jag hade ringt rektorn och fick ett nej, och vi hade lagt på, då grät jag floder. Jag var så ledsen över att de hade världens sämsta ursäkt att INTE ge mig 4 minuter till att ha en liten hyllning & minnesstund till honom, jag var så förbannad.

Rätt som det var, så får jag upp hans ansikte som en bild framför mig, och hör faktiskt hans röst så klart och tydligt säga: "Skiiiit i dem!", på det där roliga sättet bara han kan säga det på, och faktiskt, det gör jag också. Hon ringde mig dagen därpå för att "avsluta" samtalet, men hon förväntade sig nog mest att jag skulle säga förlåt, men gjorde jag det? Ge mig en anledning till varför jag skulle göra det. Jag sa till henne att det var en förolämpning mot mig och alla som kände honom, och hon sade gång på gång att jag inte skulle ta det personligt, personligt som att dem inte vill att jag ska sjunga i kyrkan bara för att det är just jag. Men då sa jag till henne, att hur kan man INTE ta det personligt, när det är en enda stor förolämpning. Tyst blev hon. Så sade jag till henne: "Tänk om hans särbo får reda på detta, det är en sådan förolämpning och ni borde skämmas". Vad hände då? Jo, den "vuxna" människan som är rektor över en hel skola satt knäpp tyst i telefonen, och det enda jag sa till henne var: "Har du något mer att tillägga? För det har definitivt inte jag". Sen la jag på.

Det känns absolut bra ändå. Jag har fått säga mitt till en person jag inte tycker om, och jag har även pratat med min gamla musiklärares sambo, och hon höll bara med mig. Hon blev så glad för att jag gjorde det. Så det kändes som om jag fick ut någonting bra utav det ändå.

Jag satte mig för övrigt ner ikväll vid pianot och bara improviserade, och vad hände då? Jag som är så självkritisk, improviserade fram någonting jag faktiskt är väldigt nöjd med. Jag ska absolut fortsätta. Jag fick fram ett par ackord, mycket -sus och -maj7 ackord, och skrev även lite text. Där satt jag i ungefär två timmar, och det var så inspirerande och roligt. Jag vill absolut fortsätta med det, och är så glad för att jag själv blev så nöjd, jag kan ju faktiskt!

(Sammanlagd arbetstid: 2 timmar.)

Onsdag 2008-08-20

Ringde idag till Asmundtorps skola för att få besked om att jag kunde få sjunga i fem minuter på avslutningen, men får ett nej.


Jag frågade varför, och dem menade på att det var ett "avslutat kapitel". Mitt svar blev: "Hur f*n kan ni säga att det är ett avslutat kapitel när ni inte ens nämnde honom på sommaravslutningen när han varit musiklärare på Asmundtorps skola så länge? Bara för att någon dör behöver inte det betyda att personen ska bli bortglömd!"


Det blev tyst, och det enda hon upprepade hela tiden var ju att det var ett "avslutat kapitel".

Men jag vet varför det blev som det blev. Tjejen som har hand om kören, en vuxen kvinna på över 30 år, sa nej. Jag vet det, fast hon inte sa det. För när jag ringde rektorn och frågade först var hon mycket positiv till det och tyckte absolut att det skulle gå, varför inte sa hon! Men, hon skulle först prata med körledaren bara för att få det bekräftat.

Den här körledaren sjunger själv, och jag vet att hon är avundsjuk helt enkelt, tråkigt men sant, hon är avundsjuk. Hon vill inte att jag ska få den där stunden och "glänsa", men det är ju faktiskt inte det jag vill, det enda jag vill är att sjunga till min musiklärare, falskt som vackert, bara han blir hyllad.


Detta är för dåligt, så jag ringde prästen i Asmundtorp i och med att avslutningarna är i kyrkan, och hon skulle prata med dem. I och med att det är skolavslutning så är det skolan som bestämmer programmet, men hon tyckte det var för dåligt att jag inte kunde få göra det i varje fall, så på fredag ska hon ringa dem.


I varje fall har jag gjort upp en plan B, och ska prata med min handledare Thomas om det nu när skolan börjar, och det är att jag fortsätter så som jag planerat, men att jag kanske får framträda med låten på våran egen skolavslutning istället. Det kommer definitivt inte bli samma sak, men då får jag i alla fall stå på scenen, sjunga den där speciella låten till honom, och bara få ägna mina tankar åt honom i fem minuter.


Jag hoppas jag kan få göra det på Allvar Gullstrand i varje fall, för att nu har det fallit så många tårar för att jag inte får göra det i Asmundtorp. Det känns rent ut sagt för jävligt. Att vuxna människor ska hålla på med avundsjuka, istället för att faktiskt tänka på vad det egentligen handlar om, det gör ont i själen, men jag tänker inte ge mig.


Jag skällde ut rektorn efter noter i varje fall, och hoppas hon fick sig en tankeställare. För jag är fruktansvärt besviken på de människor som jobbar där, som faktiskt kallar sig "vuxna". Vuxna människor beter sig definitivt inte sådär. Härmed avslutar jag dagens loggbok, besviken och rödgråten hela jag, men fortfarande envis.


(Sammanlagd arbetstid: 30 minuter.)

Ett träd nere vid havet, underbar solnedgång.
Denna bild är tagen vid Strandpaviljongen i Landskrona.
Den stunden, och bilden, fick mig att glömma bort alla problem som skapas.

Tisdag 2008-08-19

Gårdagen ägnades åt körskola och plugg på teoriprov som tillhör, men mot kvällen fick jag en idé till låten jag ska skriva, dock fanns ingen tid så jag tog upp det idag igen.


Tur som jag hade kom jag ihåg min idé, vilket var en risk jag fick ta. Jag började kladda lite på en text som jag vill ska vara med i låten. Själva idén är att låten ska skrivas till min blivande fästman. Den kommer dock inte bli färdig tills vår förlovning ska se, vilket är på min födelsedag i september, utan jag kommer att framföra den till honom vid senare tillfälle, om inget annat kan det ju kanske bli en julklapp.


Så förmiddagen gick till att skriva ner lite, och det jag fick ihop finns nedanför:


"I know that you're an angel, now I give you this ring. I've always dreamed of your love, now I know it can't be killed. Do you want to marry me, do you want to be my love for now and for always.."


Det var en bit jag fick ihop, sen fick jag även ihop lite fler melodislingor på pianot, vilket kan vara svårt att skriva ner här direkt, men det är absolut någonting jag ska spara. Jag tackar min far för hans underbara apparat Zoom H4, som är en perfekt inspelningsstudio för inspelningar hemma, och det är världens bästa diktafon! Ljudet är så bra att man känner sig bortskämd.

Så för att inte glömma det jag kom på spelade jag in några 10-tals sekunder på den. Perfekt, nu finns dem där!


För några dagar sedan ringde jag även Asmundtorps skola för att få be om en plats i programmet på skolavslutningen, det skulle inte vara några problem, men rektorn skulle ändå dubbelkolla med personen som håller i musiken nu. Så kom på idag att jag måste få det bekräftat, men som hon sa, jag ser ingen anledning till varför det inte skulle gå. Så jag ska ringa snabbt imorgon bara för att dubbelkolla, jag vill helst vara på den säkra sidan!

Jag ska även kontakta lokaltidningen i Landskrona och informera om att det kommer bli en liten hyllningskonsert till en musikikon i Landskrona, och även ringa hans särbo, samt några bekanta till honom och bjuda in dem till kyrkan, så dem får vara delaktiga, de som också stod honom så nära.


Ska arbeta vidare med detta imorgon.

(Sammanlagd arbetstid: 1½ timme.)

Detta är min pojkvän, och blivande fästman David. Sådan snygging!
Detta är den underbara man som inspirerade och fortsätter inspirera
mig varje dag.

Fredag 2008-08-15

Idag fortsatte jag att planka låten "The Echo of Your Whisper". I en kvart gick det bra och jag fick fram en del nya ackord, men sen fastnade jag. Jag satt fast helt och hållet, och det är väl där alla hamnar någon gång antar jag, men så irriterande det var! Så jag bestämde mig för att sätta punkt efter den tiden, och försökte istället finna inspiration till låten jag ska skriva själv.


Jag har för någon vecka sedan beställt ett nytt objektiv (Sigma 70-300mm), som jag även fick denna dagen. Så jag bestämde mig för att gå ut och fotografera lite och se ifall jag kunde finna någon inspiration. Resultatet blev bra. Jag gick mot kyrkan och kyrkogården i Asmundtorp där jag bor, och fotograferade en liten fontän nere vid minneslunden. Det var så vackert, och jag ägnade tankar när jag fotograferade vattnet åt Berndt, min avlidna musiklärare, min familj, och min blivande fästman David. Det var en underbar stund, och jag fylldes med inspiration.


Väl hemma satte jag mig lite vid pianot, och klinkade ett bra tag. Jag kom fram till några melodislingor, och det kändes faktiskt väldigt bra. Jag har skrivit en hel del musik i mitt liv, men mitt problem är att jag är så fruktansvärt självkritisk, men detta blev jag faktiskt nöjd med, så det är absolut någonting jag ska spinna vidare på!


(Sammanlagd arbetstid: 1 timme)

Torsdag 2008-08-14

Idag bestämde jag mig för att börja med mitt projektarbete, som jag valt att kalla "Behind Blue Eyes". Jag valde att kalla det så av den anledningen att jag för det första är blåögd, och vill visa en sida av mig själv relaterat till musiken. Jag kommer nu under ett par månader skriva en ballad, och även planka en låt som inte går att få tag på. Det går inte att hitta varken ackord eller text på nätet, och man kan inte heller ladda ner låten. Enda sättet att få tag på den är att köpa cd skivan som heter "Steve Dorff - Original Demos", och låtarna på cd:n är skrivna och arrangerade av låtskrivaren och producenten Steve Dorff. Han har skrivit oräkneligt många vackra låtar, till Whitney Houston, Celine Dion m fl. På skivan är det en man vid namn Warren Wiebe som sjunger, och tyvärr finns han inte längre med oss.


Låten jag valt heter "The Echo of Your Whisper", och det är den jag ska planka. För att mitt mål med den låten är att spela in, och sen ska jag även framträda med den på Asmundtorps Skolas julavslutning i Asmundtorps Kyrka, för att hylla deras förra musiklärare Berndt Nordberg. Han var min första musiklärare, och inspirerade mig verkligen. Han var även lärare till min far, och Berndt och jag spelade även lite ihop efter det att jag gått ut 9:e årskursen. Han dog nu 2008, i mars, och allting gick fort. Han fick hudcancer, och jag hann aldrig säga adjö. Det gjorde ont, då han kändes som en riktig morfar, han var ju musiker på heltid, och han var så rolig. Roligare människa har jag aldrig träffat, han hade alltid ett skämt i bakfickan.


När jag fick reda på vad hans sista ord var, bestämde jag mig helt och hållet för att göra denna del av mitt projekt. Hans sista ord var om mig, om hur mycket jag utvecklats, och hur duktig jag var. Så detta vill jag göra, som en hyllning till honom, och ett sista farväl.


Så det jag började med idag var att börja planka låten. Jag kopplade in min mp3 i hela mitt PA nere i källaren, där vi har musikrummet här hemma. Där satte jag igång låten, och började planka. Jag har inte plankat många låtar i mitt liv, och detta var inte den lättaste låten att börja med kan jag säga. Det jag fick ut på en timme var början, men det är alltid någonting. Det är ju en övningssak, om man inte föds med absolut gehör, men det hade jag nog blivit tokig på också (tänk att höra vartenda litet fel i alla låtar, jösses!). Steve Dorff har väldigt speciell stil på sina låtar han skrivit. Han hade väldigt mycket färgningar, och mycket går kromatiskt ner, men det är absolut en utmaning. Det jag först och främst lyssnade på för att kunna plocka ut ackorden, var basen. Melodin är inga problem, men i och med att ackorden har massa färgningar blir det genast svårare. Fast att man får sitta och spola tillbaka låten blir jag inte trött på den. Den handlar om saknad efter en person som gått bort (eller att man t ex skilt sig, beror ju mycket på vilken situation man själv sitter i som gör att man tolkar den olika), och den är verkligen så vacker. Jag måste få citera några textrader ur refrängen:


"The echo, of your whisper, is the only part of you that's here with me. Your heart, your soul, where did they go? I lost you so suddenly, and the echo, of your whisper, of the secrets you used to share with me. It's loud and clear, though you're not here, I keep listen to our memory." - The Echo of Your Whisper, Steve Dorff.


Vacker text, och den passar perfekt in i situationen. Det jag gjorde idag kände som en perfekt början.


(Sammanlagd arbetstid: 1 timme)

Loggbok av: Madeleine Liljestam

Vatten är så otroligt att fotografera. Så kul, och så vackert. Livets dryck helt klart!
Bilden är tagen vid en minneslund, där jag försökte samla mina tankar
och finna kraft till det jag ska göra.

Välkomna till min loggbok!

Här kommer ni att följa min loggbok under mitt projektarbete, sista året på gymnasiet.
Mitt projektarbete är relaterat till musik, då det är det jag studerar.

Min projektplan går kortfattat ut på följande:

* Skriva 1 - 2 egna låtar.
* Planka en speciell låt som inte går att få tag på (en cd som är en specialutgåva som knappt någon känner till)

Anledningen till att jag valt detta är att jag vill utvecklas som låtskrivare, och även arbeta med gehör, vilket jag tycker är mycket roligt och intressant.

Tanken var från början att låten jag ska planka skulle framföras i kyrkan, men dock så blev det ändrade planer av en anledning, men jag behöver inte gå mer in på det.

Jag kommer även att lägga upp lite bilder då och då. Jag är mycket fotointresserad, och bilderna jag lägger upp kommer vara bilder jag tagit, och som jag även inspirerats av till musiken jag skriver.

Det ska bli mycket spännande med projektarbete, och jag känner att jag redan kommit igång väldigt bra!
RSS 2.0